TOM telefon za otroke in mladostnike, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, za osnovne šole že drugo leto pripravlja posebno akcijo: TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE. Tudi naša šola se je pridružila tej akciji. TOM nahrbtnik bo na obisku pri naših učencih od 4. do 9. razreda v času med 13. in 24. 11. 2023.

Na TOM-u se zavedajo, da je bila izkušnja šolanja od doma in socialne distance za mnoge otroke in mladostnike zahtevna in da se mnogi še vedno soočajo z njenimi posledicami. Opažamo, da se zapirajo vase, vedno težje spregovorijo o svojih težavah ali vprašanjih, ki si jih postavljajo in z njimi ostajajo sami. TOM je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Po telefonu, e-pošti in spletni klepetalnici lahko otroci in mladostniki kontaktirajo prostovoljce na TOM-u zaradi katerega koli vprašanja ali težave, od najmanjše do največje.

TOM nahrbtnik v okviru akcije potuje po Sloveniji in obiskuje osnovne šole. S pomočjo vsebin v nahrbtniku, bomo opomnili otroke in mladostnike, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirajo TOM vsakič, ko imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor.  Tom telefon želi skupaj z osnovnimi šolami otroke in mladostnike spomniti, da nam pogovor lahko pomaga, da se počutimo lažje, se razbremenimo, umirimo in dobimo občutek, da v stiski nismo sami. S pogovorom problem pogosto postane manjši, bolj obvladljiv, stvari, ki so se prej mogoče zdele nerešljive, postanejo rešljive. Veliko hitreje in lažje najdemo rešitev, bolj jasno vidimo, kaj bi bilo dobro narediti in kako lahko v težki situaciji poskrbimo zase. 

TOM telefon je edinstveni program, ki že 31 let zagotavlja pomembno vez med svetovalci-prostovoljci in mladostniki, ki na poti odraščanja iščejo odgovore na svoja vprašanja ali življenjske stiske. TOM spodbuja k pogumu ter opolnomoči otroke in mladostnike pri iskanju rešitev. 

ODGOVOR JE POGOVOR®.

Andreja Flerin Majcen, svetovalna služba