V četrtek smo se 1. in 3. k odpravili v Ljubljano v Center Iris. Delavnice smo imeli na Vrtu čutil. Namen delavnic in vodenih ogledov je ozaveščanje širše javnosti o slepoti in slabovidnosti.

Sproščeno smo raziskovali okolje s pomočjo vseh čutil. Na razumljiv način so nam predstavili slepoto, tipanke, belo palico in igre, s katerimi si slepi krajšajo prosti čas.

Na delavnici smo podrobneje spoznali slepoto in slabovidnost: seznanili smo se z zapisom črk v brajici, pisali na brajev stroj, spoznali in preizkusili showdown – šport za slepe. Spoznali osnove spremljanja slepe osebe ter se sprehodili z belo palico in prevezo čez oči.  Ogledali smo si družabne igre, ki so prilagojene za slepe (karte Enka, Scrablle, spomin,…). Tudi žogajo se lahko, saj imajo žogo z zvončki. S pomočjo vonja smo ugotavljali, kaj se skriva v vrečkah. Dobro smo aktivirali svoja čutila. Na ta način smo za trenutek vživeli v svet slepote in slabovidnosti. Domov smo odšli polni novih znanj in novih občutkov. Res smo hvaležni za to izkušnjo.

Učenci in učiteljice 1. in 3.k

 

Oznake: