Približuje se konec šolskega leta, s katerim se zaključi tudi tekmovanje za bralno značko.

V četrtek, 19. maja, so se na zaključni prireditvi v telovadnici Osnovne šole Dob zbrali vsi učenci razredne stopnje s Podružnično šolo Krtina, ki so skozi šolsko leto pridno brali in tekmovanje uspešno zaključili.

Zaključek tekmovanja je bil letos drugačen, saj smo se lahko v živo srečali z našim gostom. V našo sredo smo povabili Tomaža Hostnika.

Tomaž Hostnik (1992), ki se je predstavil na 39. Melodijah morja in sonca z avtorsko skladbo »Irena« in prejel največ glasov prek telefonskega glasovanje je avtor več kot šestdesetih skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celoten opus zasedb Vudlenderji in Drajnarjuva vampa, glasbo za otroke, film in gledališče. Redno sodeluje s skladateljem in violinistom Matijo Krečičem ter pianistom Gregorjem Ftičarjem. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem festivalu kantavtorstva (Kantfest) prejel zlato kanto. Marca 2018 je končal magistrski študij klavirja na univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Z osemnajstimi leti je zmagal na natečaju za mladinsko dramo, z delom Vražja detelja. Kot pianist, pesnik in šansonjer redno koncertira tako doma kot v tujini. Nam pa se je predstavil s svojo avtorsko pravljico Svinjska štorija. Učenci so bili navdušeni, sodelovali so z gostom s plesom in petjem.

V petek, 20. maja, pa so se zbrali v šolski telovadnici učenci predmetne stopnje, ki so uspešno osvojili letošnjo bralno značko.

Gost je bil ekstremni športnik in predsednik humanitarnega društva VZTRAJAJ – Never Give Up Matej Markovič. Znan je kot organizator ultravzdržljivostnega projekta 10 KROGOV ZA 10 NASMEHOV in humanitarne akcije Srce Sloveniji. Predstavil pa nam je svojo knjigo Moja pot in natrosil nekaj svojih ekstremnih športnih dosežkov.

»Več ko ima pot trnov, bolj ko je naporna, bolj si vesel, ko dosežeš cilj. Cilj, ki ga dosežemo z levo roko, izgubi svojo vrednost
(Matej Markovič)

Knjiga Moja pot je osebna izpoved Mateja Markoviča, pripadnika Slovenske vojske, ekstremnega športnika, trenerja in vodjo dveh trening centrov, humanitarca in očeta petih otrok.

Je preplet velikih, a hkrati tudi trnovih zgodb, ki jih je pisal na področju ekstremnih športnih zgodb, katere ni do sedaj ponovil še noben Slovenec, na področju humanitarnosti, kjer že preko deset let aktivno sodeluje pri velikih humanitarnih projektih in na področju izredno zapletene in na trenutke izjemno težke družinske zgodbe. Skozi celotno knjigo bralca spremljajo solze, smeh in začudenje nad močjo telesa in uma, ki ga je človek sposoben doseči.

Vsem učencem iskrene čestitke za vztrajno branje skozi celo šolsko leto in želim, da nadaljujete tako še naprej. Hvala pa tudi učiteljicam za vaše delo.

 

Oznake: