Arboretum Volčji Potok s svojimi dogodki sodeluje pri Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine (DEKD in TKD), ki jih koordinira Zveza kulturne dediščine Slovenije. DEKD in TKD potekajo vsako leto konec septembra, začetek oktobra. K sodelovanju so bili povabljeni tudi učenci tretje triade Osnovne šole Dob.

Letošnja tema je Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Za poklic VRTNARJA se odloča čedalje manj mladih, zato smo bili veseli povabila k sodelovanju pri dogodku, ki bi omenjeni poklic promoviral in približal mladim. Za poklic vrtnarja se odloča čedalje manj mladih, zato je bil namen
organizacija dogodka, ki bi omenjeni poklic približal mladim. Hkrati smo želeli izpostaviti dejstvo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. In na področju hortikulture je Slovenija opazna in zelo uspešna tudi v evropskem in svetovnem merilu.

V sredo, 4. oktobra 2023 so se naši osmošolci in devetošolci s sodelovanjem Arboretuma Volčji potok, vodjo projekta Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh. in Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje (ŠHVU Celje) preizkusili v vlogi vrtnarja. Profesorji in dijaki vrtnarske šole so učencem izčrpno predstavili svojo šolo, potek pouka, še posebej praktičnega pouka ob pomoči materialov, ki nastajajo v času izobraževanja, jim predstavili poklic vrtnarja in druge poklice na področju hortikulture. Srečali in spoznali so se tudi z vrtnarjem iz Arboretuma Volčji potok, ki se je šolal na celjski vrtnarski šoli.

Imeli smo možnost spoznati in videti prostore, v katerih hranijo in vzdržujejo vrtnarske pripomočke, orodja in stroje, prostore, kjer vzgajajo rastline za različne zasaditve na področju Arboretuma Volčji potok kot zunanje za odjemalce. Pokukali smo v prostore, kjer nastajajo že nove zamisli in ideje za okrasitve in razstave. Učenci smo se z zanimanjem preizkusili v vlogi vrtnarja. Vsak je posadil svojo spominčico, ki nas bo še dolgo spominjala na prijeten in poučen dan.

V imenu vseh udeležencev se za odlično organizacijo dogodka zahvaljujemo ge. Mateji Račevski, dijakom in profesorjema ŠHVU Celje Romani in Emilu Špesu za strokovno in hkrati sproščeno druženje. Prepričani smo, da je vaš predan in navdihujoč pristop gotovo nagovoril kakšnega učenca, da bo izbral poklic vrtnarja.

Andreja Flerin Majcen, svetovalna služba OŠ Dob

FOTO: Anja Mal