Poglej več fotografij iz dogodka: GALERIJA

V soboto 30.9.2023 smo učenci 9. razreda imeli sobotne kemijske delavnice. Priredila jih je učiteljica Sonja Najman Vedenik, na temo forenzičnih raziskav.

Vsi smo se zelo zabavali, nikoli nam ni bilo dolgčas, k temu je pripomogla dobra organizacija. V delavnici je bilo vključenih 8 poskusov in mikroskopiranje. Napisali smo neverjetnih 15 besed in na koncu smo bili kar utrujeni od pisanja. Skozi poskuse nas je vodila zanimiva zgodba v katero smo se lahko zelo vživeli kot raziskovalci zločina. Kljub temu, da smo bili v soboto v šoli je bila v učilnici dobra energija h kateri so pripomogli zanimivi in barviti poskusi.

Na začetku delavnice nas je učiteljica vprašala o naših ciljih/željah, katere smo vse uspešno izpolnili. Tudi med delavnico se je učiteljica zelo trudila, da bi razumeli in poskuse in se imeli fino.

Bilo je zabavno in veselo.

9.a in 9.b

V soboto 30.9.2023 so imeli učenci šestih razredov sobotno delavnico z učiteljico Karmen Uranič.

Izvajali smo mikroskopiranje vodnih bolh in se učili o njihovi zgradbi in pomenu za okolje. Opazovali smo jih tudi z lupo in videli njihov način premikanja. Sami smo pripravili mokre preparate.

Pod mikroskopom smo opazovali tudi rastlinske celice in listne reže, ki jih rastline potrebujejo za sprejem ogljikovega dioksida za izvajanje fotosinteze.

Malo smo se igrali potem pa smo izvajali meritve na prostem. Merili smo svetlobo s pomočjo aplikacije svetlomer in se naučili, da je jakost svetlobe po prostoru in na prostem različna. Jakost svetlobe smo določili v enoti lx (luks).

Pogovarjali smo se o vetru in kako določimo hitrost vetra. Z milnimi mehurčki in kompasom smo določali smer vetra in njegovo hitrost. Pogovarjali smo se o tem, kako veter spreminja tudi naravo. Merili smo tudi temperaturo tal in zraka z različnimi vrstami termometrov, ter spoznali zakaj je merjenje teh temperatur za nas ljudi pomembno.

Všeč nam je bilo mikroskopiranje in opazovanje mikro sveta, ki ga s prostim očesom nikoli še nismo videli in smo o njem le poslušali. Od vsega so nas najbolj navdušile vodne bolhe, vsi poskusi pa so bili zelo zanimivi.

6.a, 6.b in 6.c

Poglej več fotografij iz dogodka: GALERIJA