Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije, zato po svetu in tudi v Sloveniji potekajo številne literarne prireditve.

Leta 1999 je organizacija Unesco 21. marec razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije.

»Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja,« so zapisali v Društvu slovenskih pisateljev.

Poezija je prostor, v katerem se srečujemo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov, ki ujamejo bistvo človeškega bitja, njegove občutke ter dialog in sporazumevanje. Pesniki širijo brezčasna sporočila in so včasih vzvodi in priče pomembnim družbenim ter zgodovinskim spremembam, včasih pa nam njihovi verzi zgolj pomagajo pri iskanju duševnega miru in lastnega bistva. Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do poezije.

Želimo vam lep svetovni dan poezije, tudi prvi dan pomladi. Izkoristite ta dan tudi za poezijo. Preberite pesem, dve, tri… Verjamemo, da bo vaš dan zato še lepši, prijaznejši, mirnejši.

 

Oznake: