Od 28. septembra do 12.  oktobra 2024 so v Sloveniji potekali 34. dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). Gre za skupno akcijo številnih evropskih  držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Davnega leta 1991 je bila Slovenija skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD.

Tema letošnjih dnevov evropske kulturne dediščine Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav nas je povabila k iskanju teh povezav in nas hkrati nagovorila, da smo ustvarjali nove. Na Osnovni šoli Dob smo jih iskali z razstavo starih predmetov.

Tako učenci kot delavci šole smo z entuziazmom pristopili k soustvarjanju razstavnega prostora in same razstave. Doma, pri sorodnikih in znancih smo poiskali zanimive stare predmete: knjige, posode in druge gospodinjske pripomočke, orodja, makete in številne druge predmete ter tako omogočili, da si jih ogledajo tudi drugi. Vse izdelke smo označili z ličnimi napisi, ki so nam pomagali prepoznati namembnost predmetov. Najbolj dejavni učenci so se izkusili tudi v vlogi kustosov.

K ogledu razstave smo povabili tudi starše in obiskovalce šole, ki so ob njej obudili marsikateri spomin iz  svoje preteklosti ali preteklosti svoje družine.

Dediščina je most med generacijami, ki nas uči, kako ceniti in varovati naše kulturno bogastvo. Uporabimo jo kot temelj za vrednote, ki naj ne ostanejo le zapisane v knjigah ali shranjene v muzejih, ampak naj se izkazujejo v boljši povezanosti z vsemi (prihodnjimi) rodovi.

Andreja Flerin Majcen, vodja projekta DEKD