Na pobudo Knjižnice Domžale smo tudi na naši šoli izdelali šolsko KNJIGOBEŽNICO. Hvala našemu hišniku Matjažu Šornu in učiteljici Tini Lanišek, učiteljici likovne umestnosti, za izdelavo.

Knjigobežnice so majhne lesene hiške, namenjene izmenjavi knjig. Zadnja leta so se pojavile v marsikaterem slovenskem kraju. Hiške so vseh oblik in velikosti, izdelane iz različnih materialov, postavljene v lokalno okolje, kjer do njih lahko dostopajo vsi ljubitelji branja ali pa so namenjene skupnosti, zaposlenim v podjetju, članom društev in obiskovalcem (šola, društvo, podjetje), odvisno od mesta postavitve. Knjige v knjigobežnici morajo biti na varnem pred vlago.

Knjigobežnico bosta Knjižnica Domžale in šolska knjižnica založili s knjigami, ki jih boste lahko mimoidoči vzeli, odnesli domov in prebrali ter nato vrnili nazaj v knjigobežnico. Knjigo lahko tudi obdržite in prinesete nazaj kakšno svojo, ki je ne potrebujejo več. Skrbi za zamudnino ali izgubljeno knjigo pri knjigobežnicah ni. Knjige bosta priskrbeli tudi Knjižnica Domžale in šolska knjižnica OŠ Dob in jih po potrebi zamenjali ali dopolnjevali.

Knjigobežnice polnijo ljubitelji knjig, ki želijo prebrane zgodbe deliti z drugimi in ne želijo, da bi se na njih nabiral prah ali da bi romale v smeti. Vanje prinesemo knjige, ki so nam všeč in želimo, da bi jih prebrali tudi drugi. V zadnjem času k projektu pristopajo tudi različne založbe, zato lahko v njih najdemo tudi nove knjige.