V torek, 15. 11. 2022, smo se petošolci OŠ Dob in PŠ Krtina, odpravili na raziskovanje kulturne dediščine v naši okolici.

Ogledali smo si Slamnikarski muzej, v katerem smo spoznali kako pomembna in razvita dejavnost je bila v Domžalah in okolici, v preteklosti. Ogledali smo si kaj vse je potrebno za nastanek slamnika. Preizkusili smo se v pletenju kit, kar so nekoč počeli tudi otroci.

Presenetil nas je podatek, da so v najboljših letih izdelali milijona slamnikov na leto, delovalo je 25 tovarn. Ena izmed njih je bila tudi v New Yorku.

Dober glas je daleč segel, kajne.

Nato smo se podali še na raziskovanje življenja krojaške družine v Domžalah. Ti so si zgradili hišo na vogel in v njej je živelo kar 9 ljudi. Veste kje so spali? Na krušni peči, na klopeh ob peči, v mizi s pokrovom, mati in oče pa v kamri. Kuhali so si v črni kuhinji, stranišče ba je bilo na štrbunk. Spat so hodili s kurami, saj takrat še ni bilo elektrike, razsvetljava pa je bila zelo draga. Ob večerih so si pripovedovali zgodbe in dvema smo prisluhnili tudi mi.

Ja, precej drugačno življenje od današnjega, smo ugotavljali. Bogatejši z novimi znanji naše preteklosti, smo zaključili naše popotovanje in raziskovanje.

 

Oznake: ,