Unesco je leta 1996 23. april razglasil za SVETOVNI DAN KNJIGE.

DAN KNJIGE je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine.

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov.

Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre) . Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC. V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem; iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

Na naši šoli bomo v ponedeljek, 25. aprila 2022, menjali ali podarjali svoje knjige. Vsak učenec prinese v šolo knjigo, ki jo je že prebral ali je ne potrebuje več in bi jo rad zamenjal s knjigo svojega prijatelja. Menjavo lahko naredite pred knjižnico, kjer bo postavljena stojnica. Lahko pa svoje knjige menjate s sošolci, prijatelji, učitelji… Juhuhu, to bo veselje.

Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)