Tudi na PŠ Krtina smo bili pretekli teden trajnostno naravnani in se z dejavnostmi vključili  v Evropski teden mobilnosti. Načrtovali in izvedli smo vrsto dejavnosti, ki so prispevale k ozaveščanju pomena trajnostnega načina prevoza, varnosti v prometu in zdravem načinu življenja.

Dnevno smo spremljali prihode in odhode učencev na trajnostni način, ustvarjali na temo mobilnosti, izvedli dan dejavnosti, postavili smo novo postajo ‘POLJUBI IN ODPELJI’, ki je zaživela na parkirišču pred Športnim parkom Krtina – ‘Nakrtin’ ter pripravili vse potrebno, da bo po naši vasi začel voziti PEŠBUS*. Na omenjeni aktivnosti za spodbujanje aktivne hoje v šolo smo še posebno ponosni.

Učenci in učiteljice že opažamo, da v jutranji konici ni več gneče pred vhodoma v šolo, saj starši in stari starši otroke odložijo na varni razdalji do šolskega vhoda, ki kratko pot do vhoda v šolo opravijo peš.

In najnovejše: v petek bo po naši vasi pričel voziti PEŠBUS. K nam se je pripeljalpo zgledu iz tujine. To je način organizirane hoje v šolo v spremstvu odraslih. Zjutraj se bomo na dogovorjenih in označenih postajah zbrali šolarji ter se po stalni poti in rednem urniku v spremstvu odrasle osebe odpravili v šolo peš. PEŠBUS nas bo v šolo vozil enkrat na teden po treh progah, modri, rdeči in zeleni.

Se javimo kmalu.

Martina Primožič, vodja trajnostne mobilnosti na PŠ Krtina                                                      

*Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.”

 

Oznake: