Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.

V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih. odpadna in zavržena hrana nastaja predvsem zaradi neustreznih
prehranskih navad in odnosa do hrane.

V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani posvetili posebno pozornost.

Merili bomo količino odpadne hrane  pri malici in kosilu in ozaveščali o problematiki odpadne hrane. Iskali bomo tudi rešitve, kako zmanjšati količino odpadne hrane doma in v šoli  z iskanjem receptov iz zavržkov hrane.